my friends♥

Kenangan

Daisypath Anniversary tickers

Perjalanan

Daisypath Vacation tickers

♥Cantik indah dia lah♥

Tuesday, August 4, 2009





Assallammualaikum ~ selamat pagi ~ petang ~ malam~~

Hari nie ade bende Hanc nak kongsikan ngan kowang semua. nie copy paste dari email seseorang, yang hanc tak kenal telah menghantar email nie kat hanc baca2 la ye~~ hehehe.

Esok adalah hari nisfu Syaaban kan. Esok malam nye selepas solat waktu Maghrib ( 15 Sya'aban
bersamaan5 ogos 2009 ) kite semua disunatkan Solat Sunat Nisfu Sya'aban, 2 rakaat dengan bacaan rakaat pertama : baca Al-fatihah & Surah Al-Qadar 1x RAkaat kedua : baca Al-Fatihah & Surah Al-Ikhlas 3x.

Selepas itu baca la Surah Yasin sebanyak tiga kali. Bacaan pertama kite memohon la pada Allah dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah. bacaan ke dua memohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah. bacaan ke tiga memohon ditetapkan iman dan islam & mati didalam iman & pohon la segala yang baik. Kemuadian baca istighfar 11x & selawat 11x. baca Surah ikhlas 1000x dan berpuasa pada siangnya, puasa nie tak wajib ar.

Yang ini sebagai tambahan je, Abdul Khair Al Talaqaani r.a. mengira nama2 malam Nisfu Syaaban sebanyak 22. Antara yang termasyur adalah Malam Dimustajab Doa, Malam Pembahagian Takdir, Malam Rahmat, Malam Berkat, Malam Pengampunan (Taubat), Malam Penebus, Malam Syafaat, Malam Penulisan, Malam Keagungan dan Kemuliaan, Malam Rezeki, Malam Hari Raya Para Malaykat dan Malam Penghidupan.


Pesanan terakhir dari Hanc sebaik2nye kite minta ampun dengan kedua ibubapa kita dan semua orang sdara mara, teman ke, musuh ke, sape2 la yang ada atau pernah ada dalam hidup kita sebelum hari Nisfu Syaaban kerana amalan akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka kepada ibubapa kite terutamanya dan selainnye.

Dari hanc maafkan la segala kesalahan Hanc kat koWAng semua tau.. termasuk la kawan2 hanc yang pernah bersekolah ngan hanc di Sekolah Menengah ST. Peter Ku & Sekolah Menengah Teknik Ku 08.

sekian untuk entry kali nie~~~
~Fikirkan la ada oWang lain yang lebih susah dari kite bila kite dalam kesusahan~

Wassallam..........


*kredit tuk gambar cartoon kat dalam photo yang telah hanc edit kat atas kepada
yumcatz...

10 comments:

Roslan Nazri said...

haha mari kita sama2 sahut cabaran..adeh..insap jap..hehehe

hanc said...

@Roslan : Thankz bro~~ meh kita sahut sesame~
dAh minta ampun lum nie~~??

lumut said...

dah lme dah maafkan..=p

hanc said...

@lumut : thankx friend~~ walau pun baRu kenal~~ ^.^

Mr. Azman @ Kreuger said...

wah.. perkongsial ilmu yang
baik.. thanks.

hanc said...

@Mr. Azman : Thanzsk juga bro~
bro gak banyak tOlung hanc~~ ^.^

naz said...

fuhh, baguih hanc ni.saling bermaafan juga...

hanc said...

@naz : kite manusia biasa~ tak salah minta maaf dan memaafi~

me myself said...

wah.. jeles ngan blog hanc.. :P
mohon maaf pd hanc klu sis ade tersilap ape2 dgan hanc..

hanc said...

@me myself : jeles napa? tak silap apa2 la~~ :)